vrijdag 14 augustus 2009

Educatief West-Vlaams bier en plezier


Oostende, zondag 2 mei – Een activiteit waar musketier Nachtmis zich mee bezig houdt is steeds een beetje geheimzinnig. Dat was nu niet anders. Naar waar gingen we juist? Enkele kameraden hadden zo hun eigen idee of vermoeden. Met 8 waren we. Verzamelen deden we op de parking van de Oude Kazerne. Met 2 goedgevulde auto’s richting… ? Na een uurtje rijden bereikten we onze 1ste bestemming: Houtem (een deelgemeente van Veurne). Ze hebben daar wel speciale ronde punten, nietwaar MVB? Specifieke locatie: Café ’t Boeregat. Een cafeetje dat je moet weten zijn of dat je via een ‘goedgemutste’ G.P.S. kan vinden. Aan een teakhouten tafeltje, in volle zon, zaten reeds 2 levensgenieters. Genietend van een amberkleurig streekbier, namelijk St. Feuillien. Zij waren onze gidsen voor vandaag. Na zo een lange rit smaakte ons eerste drankje van harte. Een Boeteling was mijn keuze maar ook Hommelbier & Karmeliet werden gedronken. Er werd heel wat bijgepraat met onze West-Vlaamse vrienden en zo werd het al snel tijd voor een middagmaal. Spaghetti was unaniem de keuze van onze tafel. En, ja hoor, deze al besproken pasta was inderdaad heel lekker. Een streekbiertje kon opnieuw niet ontbreken. We verlieten het heel gezellige ‘Boeregat’ om een brouwerij/museum te gaan bezoeken. Mouterij - brouwerij ‘De Snoek’. Philippe verschafte ons heel vakkundig en op een vlotte manier de nodige informatie. Termen zoals ondermeer ‘eesten’, ‘roerkuip’ of ‘beslaan’ zijn nu geen onbekenden meer. Langs kelder en zolderkamer doorkruisten we dit fraai museum. Als slot was een fris glas in de vorm van een donker blonde ‘Snoek’ een waar geschenk. Proost kameraden! Even een frisse neus halen dan. Een korte autorit bracht ons naar het hartje van de Ijzerstreek. Van loopgraven, bunkers en een kil (zee)briesje krijg je toch algauw dorst. Deze keer was café/taverne ‘Dodengang’ ons pand van verfrissing. Enkele Ijzebiertjes en andere schuimhoudende dranken werden op het terras gesmaakt. Opnieuw in de auto’s ging het richting Oostende. Arno’s Café op het Wapenplein. Stel U voor: een glaasje rode wijn als aperitief. Een bord met gerookte zalm, toast en zijn garnituur als starter. Gevolgd door een entrecote met peperroomsaus. Gewoon lekker! O ja, en Crème Brûlée, sabayon of chocolademousse als dessert. Smullen maar. Met een dikke buik (in mijn geval enkel figuurlijk natuurlijk) en met een tevreden gevoel richting thuishaven. Dank U wel Philippe & Kate! ’t was fijn!

Geen opmerkingen: